Når på dagen bør vi ta bryllupsbildene?

Det så vanlig at det nesten er en klisje, rett etter vielsen forsvinner brudeparet for å ta portretterbilder og dukker først opp igjen til middagen. Men er egentlig det den beste måte å gjøre det på? Spoileralert: Ikke nødvendigvis.

Har du lyst til å gjøre bryllupsfotografen din ekstra glad? Sett av en liten halvtime til portrettbilder like før solnedgang. Når solen står litt lavere på himmelen og skyggene blir lengre kan det skje fotografisk magi. Det varme lyset er svært flatterende for både dere og omgivelsene rundt.

Gifter du deg på sommeren? Mitt tips er å ikke stresse avgårde rett etter vielsen for å ta portrettbildene. Bruk heller tiden med hverandre og gjestene, og ta det helt med ro frem mot middagen. Med litt planlegging vil solen nærme seg horisonten samtidig som det passer seg med en pause i middagen. Snik dere unna, ta en liten pause fra alle andre og få noen skikkelig flotte bilder sammen. At man gjerne har et glass vin eller tre i kroppen skader heller ikke, det hjelper bare på kameranervene.

Bryllupsfotograf solnedgang Kleivstua

Dere som gifter dere på høsten eller vinteren er ekstra heldige. Kortere dager betyr tidligere solnedgang, og forholdene kan være perfekte allerede like etter vielsen deres.

Når går egentlig solen ned?

Godt spørsmål! Du kan enkelt søke på Google for å finne ut når solen går ned på bryllupsdagen deres. Hvis du bruker iPhone er appen Magic Hour gratis og forteller både når solen går ned og når på dagen det passer best å fotografere, "den magiske timen".

Om du vil flotte deg litt ekstra finnes appen Sun Seeker (109kr iPhone, 59kr Android). Den viser nøyaktig hvor på himmelen solen vil være på hvilken som helst dag. På den måten kan se når solen går ned, men også om den vil forsvinne bak et hus eller trær for å så dukke opp igjen senere. Jeg bruker den før hvert bryllup for å planlegge portrettfotograferingen.

Husk at det kan være forskjell på når solen faktisk går ned og når det forsvinner ut av synet. Om det er høye fjell eller bygninger i nærheten forsvinner gjerne solen fra himmelen en time eller mer før den går ned. I praksis betyr det at det ikke vil bli mørkt og man vil fortsatt få varmt og fint lys, men den direkte solen blir naturligvis ikke med i bildene.

Lyst på flere tips direkte i innboksen din? Meld deg på her.

Detaljer

En variant av denne artikkelen ble opprinnelig skrevet for Blikkfangerne.

Neste bildeserie:

Få mine beste tips rett i innboksen